zulbmohd blog khusus untuk perbincangan it semasa...

Bagaimana Nak Buka Fail Format .ISO?

Friday, November 18, 20160 comments


.ISO bermaksud "In Search Of". Mungkin bagi sesetengah kita jarang terlibat dalam proses 'burning CD atau DVD' yang melibatkan fail image, dalam bentuk *.ISO atau .img.


Fail dalam format .ISO adalah penyusunan data/fail seperti berada pada sebuah CD dan DVD serta bagaimana tata letak file tersebut di dalam CD/DVD berkenaan.

Membina images fail dalam format .ISO adalah bertujuan untuk membuat klon/salinan CD/DVD. Pelbagai fail akan dipack dalam satu fail berformat .ISO

Salinan kandungan CD/DVD boleh kita simpan dalam komputer dalam bentuk ISO atau fail ISO. Fail ini boleh digunakan untuk 'buning' bagi menjadikan CD/DVD salinan lain. Fail ISO ini boleh dibuat "Virtual Drive", dimana seolah-olah dalam komputer kita terpasang CD-Room baru/ Drive Baru. Tapi perlu ada software untuk lakukannya. Kita boleh guna software PowerIso, Deamon Tools dll..


Ada ramai yang tanya, jika fail dalam format ISO, apa perlu buat? Kena burn dalam CD/DVD ke?

Fail .ISO boleh dibuka dengan beberapa cara. Lihat gambar di atas 'Open With' pada pc saya yang boleh di buka dengan;
    1. UltraISO (Satu software burning)
    2. Windows Explorer (Standard bagi Windows 8 ke atas)
    3. Winrar (Solfware pemampatan, selali itu Winzip)

Jika kita buka dengan Windows Explorer, fail ISO berkenaan terus menjadi Vitual drive CD/DVD baru. Lihat di bawah. Seolah-olah kita ada satu lagi drive CD/DVD baru
Jadi kandungannya boleh diambil di situ, seperti kita guna CD/DVD. Sekarang ini ramai yang guna format ini untuk tujuan menyimpan software installation kerana lebih selamat daripada RAR bagi tujuan 'crack' tidak diganggu oleh anti-virus.


Selepas digunakan kita hanya perlu 'Eject' sahaja CD/DVD berkenaan.Bagaimana nak membuat fail ISO. Kita hanya perlu ada satu falder. Terus klik sebelah kanan mouse, dan terus pilih add to "New folder.iso". Menu sebelah kanan ini ada jika ada membuat installation software burning UltraISO atau PowerISO.

Cara kedua ialah menggunakan burning software seperti UltraISO atau PowerISO. Saya lebih suka menggunakan UltraISO.


Kandungan fail di dalam anda boleh extract keluar dimana-mana yang anda suka. Atau pada New Folder baru.

Cara ketiga ialah menggunakan software Winrar/WinZip. Saya suka menggunakan WinRAR.


Anda boleh klik terus pada fail setup di dalamnya atau 'extract' pada suatu tempat tertentu. Terpulang. Terbaik extract pada folder baru.

Walaupun perkara ini mudah, tapi ramai tak ambil tahu dan tidak mengetahuinya. Saya harap penerangan ini membantu. Sekian terima kasih. Selamat mencuba.

 
Share this article :

Post a Comment

Terbalik Fonts

0

Created by: Facebook Symbols
Add this to your website for free: Upside Down Text

Persekolahan...

 
Hak Cipta Tak Terpelihara - Boleh buat salinan jika suka...
Copyright © 2014. ZULBMOHD - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by ZulbMohd
Proudly powered by Blogger